Jdi na obsah Jdi na menu
 


Protržená přehrada v Jizerských horách

28. 12. 2023

Protržená přehrada je jedním z nejznámějších a také nejnavštěvovanějších míst Jizerských hor. Turisty láká historickou událostí, fascinací místem, stánkem s pivem a také klidovou zónou, kde se odvážná, otužilá děcka cachtají v přitékajícím toku Bílé Desné. 

Samotné místo u protrženého, přehradního tělesa je hrozivé. Na tomto místě dodnes pobývá projektant Ing. Wilhelm Plenkner, který byl vláčen téměř 17 let po soudech. Nakonec se není čemu divit, škody byly značné: 65 lidských obětí, 95 rodin bez přístřeší, snad 1020 lidí přišlo o práci. 

Wilhelm prostě neodešel (označené místo, kde pobývá). Celou katastrofu si vyčítá jen sobě, i když oběti jsou už dávno pryč. Všichni mu již dávno odpustili, pokud teda bylo co odpustit. On sám sobě zatím neodpustil. Nedokáže se smířit se svým svědomím. Je to velmi, velmi smutný osobní příběh. Až pan Plenkner odejde, místo se prosluní a ožije vzácnými bylinami. To bude pak nádhera. Pokud jej budete chtít potěšit a v klidu s ním promluvit, bude rád. Je to opravdu hodný pán, nyní už pokročilých v letech...

1.jpg