Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohanské kameny u Višňové

2. 4. 2024

Pohanské kameny jsou nádherným výtvorem přírody. Jsou umístěné kousek nad vlakovým nádražím obce Višňová, která leží ve Frýdlantském výběžku. Kameny jsou spojené srdcem, které ovšem stojí bokem, tj. malinko mimo hlavní viklan a kameny pod ním. Srdce je bijícím orgánem celého útvaru. Je stále živé a dá se s ním dnes již dobře komunikovat.

Celé soukamení bylo vystresováno dvěma událostmi, jednou přírodní a druhou lidskou. Někdy mezi třetihorami a čtvrtohorami se na sever Čech (geologicky samozřejmě doloženo, proto je možno ve Frýdlantském výběžku nalézat rohovce a jiné obdobné minerály) nasunul ledovec, který všechny tamní kameny rozdělil a nakonec usadil do tvaru, který je dnes k vidění. V tomto dlouhém procesu převalování a zarůstání kamenů do ledu prožívalo srdce útvaru veliký stres, protože mělo strach, že přijde o své kameny, které k němu patří. Naštěstí všichni zůstaly spolu, i když vedle sebe.

Druhá událost se týká lidí, neboť místo bylo využíváno, spíše zneužíváno, jako rituální. Prvními byli druidi v hnědých, rituálních oblecích a druhými byli křesťané, resp. kněží, v bílých sutanách. Místo bylo zneužíváno k trestům čarodějných žen a k velmi nekalým sexuálním trestům. Naštěstí nikdo z dotčených lidí, kterých se tamní rituály týkali, na místě již nejsou. Srdce i celý kamenný útvar si nicméně zmíněné události nesly těžce, byly jimi uvrženy do staletého smutku. Naštěstí kameny byly očištěny a nyní již dávají sílu a krásu, které jim zajisté náleží. Jen to zábradlí se schůdky, zvláště k minimálnímu výhledu do kraje, jsou zcela zbytečné. Snad někdo dostane odvahu, odstranit je.