Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kopec Oškobrh u Poděbrad

28. 12. 2023

Kopec Oškobrh se nachází 7km východně od Poděbrad. Je nevelký, nicméně značně významný, nejen svou historií. Údajně je označen na mapě řeckého geografa Ptolemaia. Samotný kopec je zcela vyčištěný, nic tam nebydlí ani nežije, na jižním vrcholu kopce nejsou slyšet žádní ptáci, vládne tam mrtvolné ticho. Mimo jiné, kopec není přístupný, širší okruh samotného vršku je masivně oplocený. 

Na vrcholu kopce sídlí vysoký, urostlý, keltský vůdce, který je zhrzený tím, že přišel o vliv i moc. Je opravdu velmi naštvaný, což trvá již dlouhá staletí. Jeho zhrzenost dosahuje značného rozsahu, takže vědomě škodí celému kraji "pod ním", dá se říci od Poděbrad až ke Kutné Hoře a Sázavě. Je zarputilý a naprosto nepřístupný. Má hluboké, černohnědé oči, dlouhý vlas i vous, vysoký, ramenatý, ve starobylé zbroji. Sokolí pohled prozrazuje odvážnou a sveřepou náturu.

Faktem zůstává, že i pod oním vysokým a dobře provedeným oplocením je nádherný výhled do krajiny. Díky absolutní tichosti místa tam vládne prazvláštní atmosféra, která celý den připomíná zvláštní melancholický nádech večerního sluníčka. Onoho silného chlapíka, který se v žádném případě nikomu neukazuje, bude dobré nechat odcestovat. Je tam zcela bez užitku, pro sebe a samozřejmě i pro okolí. Škodí lidem dole dnes již bez zjevné příčiny, sám se topí v lichých očekávání vlastní nenaplněné velikosti.