Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čertův kámen PEPERK u Žďáru nad Sázavou

29. 4. 2024

Čertův kámen PP Peperku se nachází několik kilometrů sz. od Žďáru nad Sázavou. Na místní poměry jde o vysoký kopec nad údolím řeky Sázavy. Před vstupem do lesa z vesničky Šlakhamry se jde kolem nádherných hraničních znaků Česka i Moravy, také tam stojí v budce jakýsi vycpaný voják (zřejmě celník), úžasný objekt pro dětské osazenstvo rodinného výletu. Kousíček pod samotným vrškem je nevelký Čertův kámen, který bije dvěma srdci v opačném rytmu. 

Čertův kámen lze lehce obejít. Pod tímto kamenem se nachází velká dutina, do které se vchází od přilehlého stromu, nicméně by to někdo musel vykopat, aby se dostal dovnitř. Kámen byl v minulosti silně negativní a špatně ovlivňoval blízké okolí, nicméně zlá energie nebyla namířena přímo proti lidem. Naštěstí se v 17.století na místo dostal křesťanský poutník, který místo očistil a posvětil v síle zásluh místního lidu. Negativní, dohasínající tlukot uvnitř kamene překrývá srdce kamene, které bude v budoucnu konečně volně dýchat. Ještě to chvilku potrvá. 

Negativní energie místa je na ústupu a téměř neškodná. Už nikdy nenastane její obnova. Nicméně v okolí kamene zůstaly relikty jejího působení. Kolem dokola běhají raraši, celkem již neškodní a originální, čertovský pes, který se umí zhmotnit. Čertovský ohnivý pes je v České kotlině docela unikátním, také dlouho nepobude. Jeho služebnost zlu je tatam, spíše se mu nechce od lidí, bez pána pochopil, že škodit lidem i okolní krajině bylo zbytečné, a že byl použit nekalým způsobem. V říši zvířat se to někdy stává, zvířata umí své zneužití těžce potrestat.