Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kounovské řady

30. 9. 2021

15 km severně od Rakovníka se nachází obec Kounov. Nedaleko (opět na sever od této obce) se nachází náhorní plošina, na které jsou položené řady kamenů, které pocházejí z druidské doby, tedy z doby spirituálního obydlování evropského prostoru. Asi před čtyřmi lety jsem toto místo navštívil s přítelkyní. Doporučuji všem toto místo navštívit, je tam prostě nádherná atmosféra.

Energie místa je opravdu velmi silná a otevřená, jen o malinko méně intenzivní jako u Stonehenge v Británii, které jsme rovněž osobně navštívili. Při návštěvách obou míst jsem prožil zvláštní, odosobněný stav, zcela stejný stav, který jsem prožil při osobním, meditačním setkání se ctihodným Ashinem Ottamou, českým théravádovým mnichem. Je to dávný stav védské zkušenosti tělesného odosobnění s veškerou silou mentální energie místa. Byl jsem tam s přítelkyní, prostě nádherný den. Chodili jsme bosky, já se motal a užíval si to, ona byla nadšená z mé přístupnosti a kulturně melancholická vůně celého, posvátného místa se nám vpíjela do krve jak vlídná, přesto neodbytná upírka.

Toť vše... jé pardon, proč vlastně o kounovských kamenech píšu? Druhý den doma při ranní meditaci mě do sebe vtáhl tamní centrální menhir, který sic dávno již odstraněn, přesto jeho mentální síla je na místě Kounovských řad stále přítomná. Vůbec se mě nezeptal, prostě to bylo jeho rozhodnutí. Trvalo to celý týden, kdy jsem pobýval v jeho útrobách, vždy při ranní meditaci. Už dlouho s nikým nekomunikoval, tak byl velmi sdílný, ještě stále plný energie a síly. Já se po několika dnech omluvil a ukončil naše setkávání. Vím, že mi kousek ze sebe zanechal. 

Ohledně Kounovských řad jsou důležité dvě věci. Místo je stále aktivní a přínosné, což je dobrá zpráva. Druhou dobrou zprávou je, že centrální menhir se s místem nerozloučil, je pořád silný a činorodý. Pokud se najde skupinka lidí toužící po znovuzřízeném poznání, není problém, Menhir se jim rád připomene a třeba i pomůže s novou výstavbou energetického středu celého posvátného místa. Myslím, že ctěný pan Václav Cílek by byl rád. Vždyť sám ví, že kámen není pouze minerálem nebo jen horninou.