Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple Panny Marie

30. 5. 2023

Místo: Kaple Panny Marie se nachází u obce Stromkovice v kopci, jehož zdolání stojí každého mnoho sil. Jelikož k místu nevede turistická cesta, je dobré se poptat místních. O místě se můžete dočíst na internetu. 

Popis: Kaple je malá, víceméně dřevěná stavba. Pod kaplí je sveden pramen jiskrné a chutné vody, která je léčivá. 

Okolí: Kopec Kobyla, na jehož úbočí se kaple i samotný pramen nacházejí, je drsný kopec. Je to opravdu makačka, šlapat nahoru. Člověku to připadá, jako když na něho sedí nějaká zátěž (vlastní zátěže k řešení). Celý kolorit kopce i obce je předhůřím Krkonoš, nicméně si připadáte jako v osamělé krajině bez zájmu kohokoli. Je to trpké místo osamění.

Léčivá voda: Pod kaplí je sveden pramen vody. Léčivá voda umí léčit nemoci očí. Na vážné poruchy zraku je nezbytné vícero návštěv (pro slepého člověka - celkem po sobě jdoucích 21 dní, výstup vždy před rozedněním).

Účinky vody: Doporučuji při samotném výstupu i při pobytu u kaple nepromluvit jediné slovo. Místo je vztaženo k lidskému subjektu, tedy každému z nás, žádné modlitby ani jiné rituály nejsou potřeba. Voda vás prověří i požehná. 

Legrační poznámka: Po dokončení a uložení tohoto příspěvku jsem si otevřel server www.nasejablonecko.cz, kde se o historii kaple píše. Jedna z legend vypráví, co se léčivé vody týká, následující: 

"Podle druhé verze se slepé ženě po dobu několika let ve snu zjevovala Panna Marie. Když se na její pokyn vydala ke studánce a umyla si u ní oči, údajně se jí zázračně navrátil zrak. Pověst o zázračném uzdravení se rychle rozšířila a vrch s pramenem začalo vyhledávat čím dál víc zvědavců."

4.jpg

3.jpg