Jdi na obsah Jdi na menu
 


Steffen Hartmann: Michaelské proroctví Rudolfa Steinera

8. 4. 2022

Kniha je spíše o stavu Antroposofického hnutí, řekl bych primárně, teprve sekundárně se věnuje samotné osobě Rudolfa Steinera. Vlastně celou tuto zajímavou knihu lze popsat ve třech základních linií:

  • Stav Antroposofického hnutí dnes, lítost nad tím, že do současnosti nedošlo k většímu rozšíření vlivu Steinerova myšlení, dle mého celkové nepochopení spirituality současného světa.
  • Současná vtělení původních členů Antroposofického hnutí, kteří spolupracovali s Rudolfem, a kteří se po nějakém čase svým vtělením vrací zpět na Zemi.
  • Chrám hnutí v netělesném světě, kde Rudolf Steiner pokračuje ve svém díle, čímž se podílí na neustálém spirituálním zkvalitňování lidí.

Zajímavé jsou pasáže o chrámu Goetheanum, přičemž první chrám shořel, což byla velká škoda. Zajímavé je Zasvěcení před vstupem do duchovního chrámu: 1. Zkouška ohněm - rozvíjení imaginace - shoření obvyklého náhledu na svět; 2. Zkouška vodou - poznání na inspirativním stupni - vše plyne, nic nelze pevně podržet; 3. Zkouška vzduchem - směrem k pravé intuici - dochází k rozvoji bezpodmínečné duchapřítomnosti. 

Níže několik úryvků (ISBN 978-80-88337-29-4):

str.29: "Lidské poznávání (usuzování) je samo vesmírným procesem."

str.30: "Cesta k hlubším silám srdce vede přes individuálně protrpěný pocit bezmoci."

str.78: "Každé lidské Já se může stát sloupem v chrámu lidstva."

str.89: "V posmrtné perspektivě prožívání, kdy duše všechno prožívá z hlediska druhých s ní spojených duší, se lze přínosným způsobem cvičit již v tomto životě na Zemi."