Jdi na obsah Jdi na menu
 


A.C.Doyle: Země Mlhy

14. 10. 2021

Jak známo, pan Doyle je známým spisovatelem detektivek. Minimálně dvě knihy vybočují z jeho standardní tvorby. Jedna z těchto knih se jmenuje Země mlhy, kterou jsem dočetl včera. 

Kniha Země mlhy pojednává o spiritismu tehdejší doby. Pojednává o několika médiích, o několika kroužcích svobodomyslných lidí, kteří provozují spiritismus, také o represáliích tehdejší doby, je tam zmíněna spirituální materializace apod. Příběh se točí kolem mladého novináře Malonea a jeho snoubenky Enidy, dcery slavného profesora Challengera. Malone se účastní spiritistických seancí, samozřejmě s lepšími a lepšími lidskými médii, Enida jej víceméně následuje a ve velkém finále dochází ke zkušenostnímu přesvědčení profesora Challengera, zarputilého zastánce vědy a odpůrce všeho duchovního, který zcela změní svůj postoj k duchovní stránce člověka.

Kniha je psaná čtivě, spíše pro pobavení tehdejší smetánky. Alespoň na mě tak působí. Po ověření musím říci, že většina příběhů představuje autorovu fikci, nicméně některé spiritistické zážitky jsou pravdivé. Určitě tam lze najít několik podnětů k přemýšlení. Každopádně kniha je milá, čtenáře netlačí do kouta, ani se vás nesnaží nějakými duchovědnými dogmaty přesvědčovat nebo utvrzovat. 

Kapitola XI.: "Fanaticky věřící spiritualisté vždycky prohlašovali, že je nebezpečné vkročit na dráhu duchovních věcí, nemá-li člověk čisté srdce."

Kapitola XVII.(téměř konec knihy):

"A nazývá to koncem světa?"

"Ne, ne. Ale je to znovuzrození světa - pravého světa, takového, jaký měl na mysli Bůh."

dále se hovoří o světové katastrofě

"A jak se to dostaví?"

"Tak v tom mohu citovat pouze Miromarova slova. Mluví o rozbití všech nádob. Přijde válka, hlad, mor, zemětřesení, povodně, záplavy z moře - ale to všechno skončí neuvěřitelným mírem a slávou."