Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víkend u Pavla Kozáka

22. 3. 2023

Po mnoha a mnoha letech jsem se zúčastnil víkendu u Pavla Kozáka. Program: 1. Písma a symboly; 2. Aritmosofie; 3. Čas uskutečnění; 4. Základy duchovní psychologie; 5. Cvičení dle Lu-chana, a další. Celý víkend jel ve standardním programu, tj. přednášky, diskuze, terénní meditace. Účast celkem cca 25 lidí, prostě plno. Sobotní večer byl velmi originální, Pavel nám vyprávěl příběhy ze svých cest po s(S)větě, tj. kde se setkal s jakou energií, co všechno zažil, co všechno musel řešit apod. Parádní večer...

Všem zájemcům velmi rád doporučuji účast na Pavlových víkendech, a to z několika důvodů. Můžete být zcela otevření, nehrozí vám žádná negativní rizika; Pavel se zásadně pohybuje v pozitivním poli Světa; Pavel zásadně nikoho neposouvá, byť třeba dopředu, každý má svou vlastní cestu; Pavel se v poznání Světa dostal velmi daleko (hluboko), takže je schopen, dokonce i ochoten, podělit se.

Při terénní, sobotní meditaci se stalo něco, s čím Pavel nepočítal, což nám oznámil a otevřel cestu k novému místu poznání. Večerní otevřenost účastníků při sdílení odpoledních zkušeností byla unikátní. Také jsem se přidal, protože to tak mělo být. Každému došlo, jak jsme individuálně unikátní, nejen svým vnitřním uzpůsobením, ale i způsobem vnímání a vnitřní práce. Myslím, že to bylo pro všechny obohacující.

Dovolím si připojit několik poznámek z přednášek:

  • Vnitřní harmonie člověka = ani sebepřeceňování ani sebepodceňování
  • Nemoci ve formě karmického dluhu nelze léčit (nejdříve je nutné řešit karmické zatížení, poté projev nemoci)
  • V budoucnu zeslabí důraz na fyzickou rodinu, nicméně úloha citových vztahů posílí
  • Postupně zeslabí kompetence k posuzování (odsuzování) druhého jedince
  • Budoucnost spěje ke komunitnímu životu (sdílení)
  • Vlastnictví fyzických statků bude postupně nahrazeno užíváním (sdílením)
  • Láska k dobru = dobrotivost = laskavost
  • Duchovní svět i duchovní bytosti se vyvíjejí díky a ve spojení s hmotným světem
  • Dosažením svého bytí (svého místa ve Světě) najdeme klid, veškerý existenciální strach zmizí

U jedné z přednášek mě napadlo: "Máme právo milovat dobro a nemilovat zlo." Nějak se mi to jeví jako vyšší princip našich svobodných vůlí. Jen si všimněte, máme právo = nárok, máme možnost = svoboda, nemilovat neznamená nenávidět, máme = obecně my lidé, stvořenci. 

Svět se mění a my s ním, a my v něm. Pavlův důraz na svobodnou vůli každého jedince byl evidentní. Díky mému poznání, přirozenému pochybovačství i akademickému vzdělání jsem si dovolil kriticky nahlížet na to, co Pavel předkládal a sdílel. V poznání Světa došel velmi, velmi daleko, což jsem již psal na začátku. Pavel Kozák předkládá, sdílí, na nikoho netlačí, nikomu nevnucuje ani neurčuje, nikoho neovlivňuje, natož pak negativně. Děkuji za to, že jsem se mohl zúčastnit. Jsem rád, že je Pavel tady, mnohé nám tím ulehčuje. Díky.