Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gošárna Igora Chauna

20. 11. 2023

Gošárna je pravidelná akce pořádaná Igorem Chaunem a jeho týmem spolupracovníků, přátel a fajn lidí. Roky jsem se chystal, nakonec mi to vyšlo i s Bódhi na téměř čtyři dny, tj. od čtvrtka do neděle. Nechci zde psát podrobnosti ani přesný popis programu a účinkujících, což lze dohledat na stránkách spolku Goscha. Jen si dovolím několik krátkých poznámek.

  • Igor Chaun má milý a velmi trefný smysl pro humor. Je vstřícným a pozorným hostitelem.
  • Všichni účastníci byli zcela v pohodě, nikdo nikomu nic nevnucoval, nediktoval. Prostě šlo o setkání lidí, kteří se hledají, popř. hledají jiné pohledy, které současná společnost úplně nenabízí.
  • V sobotu ráno jsem šel na snídani. U stolu ve velkém sále seděly čtyři dámy. Zaslechl jsem: "V práci jsem řekla kolegyním, že hledám vědomého partnera. A žádná z nich tomu nerozuměla." Všechny dámy se od srdce zasmály. Naneštěstí si snad žádná z nich neuvědomila, že se vlastně smějí sobě samým. Nezeptal jsem se, koho že si představuje za tím vědomým partnerem.
  • Hudba Standy Klapucha byla hluboká a meditativní, moc díky za to.
  • U snídaně jsme se setkali a pokecali se 77-mi letým Toníčkem Marešem (dovoluji si hezké oslovení, je to milý a laskavý pán), jeho stránky www.rozpravy.cz. Toníček se zabývá především kvantovou fyzikou a ve své cestě poznání je zarputilý i poctivý zároveň. Další den jsem přichytil Bódhi v intenzivním hovoru s Toníčkem. Oba si padli "do oka" a budou spolu v kontaktu. Dostali jsme pozvání k osobní návštěvě. Moc hezky se zmínil o své manželce Alence.
  • Parádní bylo vystoupení Stanleye Bradleyho, který se při svém vystoupení ani nenadechoval, což jsem Bódhi hlásil dopředu, prostě kulometní výkon. Stanley byl výborný, žádná omáčka kolem, žádná knižní suchopárnost, jeho postřehy z rodinných konstelací byly unikátní.
  • Stenley se po ukončení svého příspěvku odebral s několika dámami do jídelny, kde každé krátce vyložil karty a zcela upřímně, bez okolků, radil se vztahy a dalšími problémy. Jelikož tam bylo více posluchačů, tak jsme si s Bódhi sedli naproti a poslouchali. Zpočátku jsem se cítil provinile, že posloucháme cizí, citlivé příběhy, ale vzhledem k počtu posluchačů jsem podobné myšlenky zaplašil. Malinko jsem se ošíval, když Bradley zcela přesně a exaktně popsal jedné účastnici její vztahový problém, jaká je ona a také její manžel, jaké mají problémy a jak je mohou řešit (neuvádím konkrétně). Jenže pak jsem si uvědomil, že si většinu svých vztahových i rodinných problémů držíme jaksi pod pokličkou tajemství, i když to jsou úplně obyčejné, všem znalé problémy. Bradlymu jsem spontánně přinesl kávu.
  • Když Stanley procházel boční uličkou sálu, odchytl jsem ho a připomněl mu, že jsem mu zaplatil kávu. Ihned opáčil, že si ji zaplatí, na to já, že za to něco chci. Sdělil jsem mu, ať se na mě podívá a řekne mi jen jedno slovo, které jej napadne. Dlouze se mi zadíval do očí a trhaně prohlásil: "Ale to je velká zodpovědnost... ehm... jen jedno slovo... ehm, které vás může nadlouho zasáhnout." Odvětil jsem, že se vůbec nemusí bát, že vím co dělám a že jsem sdostatku silný. Vyhnul se klasicky tím, že zamíchal karty a vytáhl tři s komentářem, který přesně na mě seděl. Úplně přesně. Poděkoval jsem a rozloučil se. Když jsem to vyprávěl Bódhi, ihned prohlásila: "Vždyť ti to slovo řekl - velká zodpovědnost." Ano i to přesně trefil. Bradley je prostě super. 
  • Bódhi ještě vzkazuje, že Stanley má příjemnou a uklidňující energii, prý je příjemné být v jeho blízkosti. A já dodávám, že proto má Stanley Bradley takový úspěch u žen, cítí z něho klid a vyrovnanost. Co více si žena může přát?
  • V sobotu jsme nešli na Vachlerův film, ale dali trek údolím Doubravy po červené, turistické značce ze Sobíňova do Chotěboře. Všem vřele doporučuji. Nádherné údolí, krkolomná cesta hned vedle řeky po kamenech, po lávkách i s pomocnými řetězy. Na konci cesty jsme se s Bódhi shodli, jak na tom Igor je, únavu a vyčerpanost před námi neschová. A také další Gošárna bude minimálně až za rok, anebo za několik let, nikoli tedy hned na jaře. Igor v neděli oznámil, na konci celé akce, že další setkání bude až příští rok v říjnu a dodal: "Snad".
  • V neděli dopoledne se na Igora snesly dorty a obří perníky k 30-tému výročí Gošárny a k jeho 60-tinám. Bylo to srdceryvné a nabité hezkou energií. Poté na pódium nastoupila Slovenka, která velmi expresivně citovala věty z Nového zákona. Následně Igor v meditačním vytržení vylil energii na všechny zúčastněné, tuto jsem viděl fyzicky, takže celý sál se zahalil bílou mlhou, a to dvakrát po sobě. Již ze svého domova jsem se navrátil zpět do sálu a musím napsat, že to byla jen Igorova energie, žádná jiná, ani božská, ani jinak andělská. Nechci být hnidopich, ale Igor se nejen rozdává, ale setkáními i videi se nabíjí a občerstvuje. To ale neva, tak to prostě je. Nicméně se hodně rozdal a ještě více vydal. 
  • Co napsat na konec? Nakonec to bylo fajn setkání. Každý si zajisté našel, co potřeboval, včetně setkání s ostatními účastníky. Igor se stal fenoménem, a to se již nezmění!