Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co znamená milovat?

15. 10. 2022

Na fakultě jsme se učili, co je láska a jaké jsou vůbec druhy lásky. Křesťansky řečeno, nejhlubší láskou je ta ke Stvořiteli, tj. agapé. Bože, je vůbec možné sortovat lásku? Když si to uvědomím, je mi z toho divně. Láska rodičovská, láska erotická, láska sobecká, láska k vlasti, láska milenecká atp. Samá láska, ve všech a všude. EZO lidem padají květiny lásky z úst, jen je otevřenou. 

Děvčata celého světa čtou o ne/naplněné lásce, matky celého světa čtou o ne/dokonalé synovské lásce, všichni čerti Světa si láskou vytírají zadnice a chlapi jsou v tom nevinně, jak jinak. Svatá to útěcho, kolik očí hledí k nebi v posvátné zdvořilosti a uctivosti, že právě ony, snad jediné, spatří ten ohromný div světa, kterému se říká nepodmíněná, bezbřehá láska. Jaký to outěžek jsme obdrželi pod stromem Poznání...

Jestli někoho opravdu milujete, si můžete otestovat sami. Kvůli tomu nemusíte chodit do poradny ani do kostela. Milujete-li druhého, tak právě na něho myslíte, jen na něho: 

  • když jste vyhráli zlatou, olympijskou medaili a ostatní vás nosí na rukou
  • když jste vyhráli u v loterii 
  • když jste na služební cestě, kde vše teče proudem
  • když se procházíte ranní rosou, kdy je vám nejblaženěji
  • když sedíte v klidu v meditačním lotosu 
  • když zažíváte milost Boží
  • když jste došli osvícení

Ano, v době vlastních splínečků, strachů, obav, nemocí a jiných mrzkostí světa, to si vzpomeneme na toho svého blízkého rychle. Rychlost světla je proti tomu želvím valčíkem. Ale ve chvíli své největší radosti? ANO, CHCI, ABYS TO PROŽIL/A SE MNOU, i když to patří jen mě! Sdílet trápení umí všichni, jen se rozhlédněte kolem, sdílet svou radost, aby se ještě znásobila, jak by smet, ale darovat svou radost, rozdělit se o svou radost, anebo ji celou dát druhému, to je teda událost unikátní.