Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zkouška pozornosti druhým

10. 6. 2022

Zvolte si jeden den v týdnu, vyberte jej předem, připravte se předem, natěšte se, že zkusíte něco nového, něco nevyzkoušeného. Celý den, ať se jedná o vaši rodinu, kolegy v práci, nebo na večerním volejbalu, nikdy, samozřejmě mimo standardního pozdravu, nezačněte konverzaci vy! Pokud půjdete v práci na kancelářské chodbě do kuchyňky, uvařit si kávu, pozdravte přítomného kolegu, ale v žádném případě nemluvte, tj. nezačínejte konverzaci. Pokud začne druhý, jasně a cíleně vnímejte, s čím kolega či jiný blízký začal, jak se vám to jeví. Buďte pozorní, ten den mluvte málo, šetřete slova. Uvidíte, kolik času vám zbyde na okolí, na uvědomění si vašich blízkých i známých. Zkuste si nastavit vlastní vnímání tak, že vaše tělo, i to vnitřní, je součástí světa vezdejšího, jsoucího, ale vaše vnitřní Já, pouze ten jeden den, je pouhým přihlížečem! Nezaujatou bytostí bez vůle a zájmu. 

Jen to jen mentální cvičení, žádný návod na život. Je to cvičení, které má odhalit a poznat. Mám to být zkušenost k sebepoznání a poznání druhých. Nevložením sebe samého do jakékoli situace dne můžete čistě a autenticky poznat druhé. Jejich vnitřní motivy, krásy i hrůzy, které si každý nese uvnitř sebe samého.

"Já" se ten jediný den nestane součástí hry na život. Přihlížejte okolnímu dění, samozřejmě se zájmem a veškerou odpovědností, neboť se často jedná o lidi, které máte rádi a která k vám patří.